Bärkassar i plast

bärkassarBärkassar i plast, som alla andra plaster, är tillverkade av kemiska föreningar mellan organiska material och andra tillsatser, oftast råolja. Den plast som bärkassar i plast är gjorda av kallas termoplast, vilket är en sorts plast som smälter av värme men dess kemiska sammansättning består. Det finns även en plast som heter härdplast, denna smälter inte i värme utan förstörs. Då återvinningen av termoplaster har blivit allt lättare med åren så har bärkassar i plast blivit en favorit hos svenska folket. Termoplast kan omformas när det har smält, till skillnad från härdplaster som bara bryts ner vid uppvärmning. Då vanliga molekyler i plast är kväve, väte och svavel är det inte att rekommendera att faktiskt elda på varken termoplast eller härdplast. Så bara för att du har bärkassar i plast liggande någonstans så ska du inte ta fram en tändare när du har tråkigt. Eftersom plast har blivit så populärt att använda, inte bara till bärkassar i plast utan även till andra saker och andra industrier, så har tillverkningen av plast gått upp med i snitt 9% per år globalt sett sen mitten av 1900-talet då den gjorde genombrott. Vilket betyder att år 2009 tillverkades ca 230 miljoner ton plast globalt.